Logo Transparent

ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγη Ιστορία

Η ενασχόληση της οικογένειας Καλογερόπουλου με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνων ξεκινά από τη δεκαετία του ‘80. Τότε, η οικογένεια καλλιεργούσε τους ιδιόκτητους αμπελώνες, εμπορευόταν τα σταφύλια και οινοποιούσε μια ποσότητα από αυτά στο παραδοσιακό πατητήρι που κατείχε στο Ζευγολατιό Αρκαδίας.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το ενδιαφέρον για την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνων όλο και μεγάλωνε. Το 2002, τα νεότερα μέλη της οικογένειας παίρνουν τη μεγάλη απόφαση για το επόμενο βήμα: τη δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει την αγάπη τους για την αμπελοκαλλιέργεια και τη γνώση τους για την παραγωγή εκλεκτού κρασιού. Έτσι, δημιουργείται το οινοποιείο, ανάμεσα στους αμπελώνες της Μαντινείας, στο Ζευγολατιό και σε υψόμετρο 650m.

Απώτερος στόχος: Αφενός η δημιουργία ενός συγκροτήματος εγκαταστάσεων που στο σύνολό τους θα αποτελούν έναν χώρο δημιουργίας ποιοτικών κρασιών, και αφετέρου, γνωριμίας με τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού και φιλοξενίας εκδηλώσεων μέσω του Κτήματος που μπορεί να υποδεχθεί επισκέπτες.  

ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το Οινοποιείο

Τα πρώτα θεμέλια για τη δημιουργία του οινοποιείου μπήκαν το 2002. Ο ιδρυτής του, Πέτρος Καλογερόπουλος όντας δεύτερη γενιά αμπελουργός και εκμεταλλευόμενος την υπάρχουσα τοποθεσία του οικογενειακού αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην καρδιά των αμπελώνων της Μαντινείας, κατασκευάζει ένα συγκρότημα οινοποίησης που σήμερα ανέρχεται σε έκταση στα 2.900m2.

Αρχικός στόχος του είναι η δημιουργία μιας οινοπαραγωγικής μονάδας, ανάμεσα στους οικογενειακούς αμπελώνες, που θα χαρακτηρίζεται από τις καταλληλότερες συνθήκες για τη διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, εμφιάλωσης και ωρίμανσης του κρασιού. Για το λόγο αυτό, η παραγωγική διαδικασία που ακολουθείται στο  οινοποιείο είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005.

Το οινοποιείο αποτελείται από διάφορους διακριτούς χώρους:

  • Ο χώρος παραγωγής του οινοποιείου περιλαμβάνει τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την υποδοχή των σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου και για τη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Μεταξύ άλλων, αποτελείται από πνευματικά πιεστήρια, ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές απολάσπωσης και ζύμωσης του κρασιού, δρύινα βαρέλια, δεξαμενές σταθεροποίησης και σύστημα εμφιάλωσης.
  • Ο χώρος εμφιάλωσης αποτελείται από μια σύγχρονη εμφιαλωτική γραμμή όπου πραγματοποιείται η συσκευασία και η τοποθέτηση ετικετών στα εμφιαλωμένα κρασιά. Εν συνεχεία, οι φιάλες οδηγούνται σε εγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης όπου τοποθετούνται μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.
  • Αναπόσπαστο κομμάτι του οινοποιείου αποτελεί και το Εργαστήριο Αναλύσεων, όπου πραγματοποιούνται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα αμπέλια και τα κρασιά του οινοποιείου.

Αργότερα, στο κάδρο των δραστηριοτήτων του οινοποιείου εντάσσεται και η υποδοχή επισκεπτών, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου επισκέψιμου χώρου. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα κρασιά του οινοποιείου, να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής τους και να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά της περιοχής και του κλίματος που τους προσδίδουν αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα.  

ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Αμπελώνες

Η αρχική ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί προέκυψε ως επακόλουθο από την καλλιέργεια των αμπελώνων Μοσχοφίλερου που κατείχε στο Ζευγολατιό Αρκαδίας, εντός της ζώνης ΠΟΠ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ και σε υψόμετρο 650m. Εκεί, η ποικιλία αυτή βρίσκει τις κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για να ξεδιπλώσει τον πολύπλοκο χαρακτήρα της.

Το κλίμα της Μαντινείας όπου βρίσκονται οι αμπελώνες χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτικό, από τα ψυχρότερα της Ελλάδας, με πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο και ήπια δροσερά καλοκαίρια.  Κατά τη θερινή περίοδο και στην ωρίμανση των σταφυλιών, έχουμε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας με ζεστές ημέρες και δροσερές νύκτες. Έτσι, ευνοείται τη σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών με πλήρη ανάπτυξη του αρωματικού δυναμικού και διατήρηση της φυσικής οξύτητας του Μοσχοφίλερου.

Η κυρίαρχη ποικιλία των ιδιόκτητων αμπελώνων του Κτήματος δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το Μοσχοφίλερο. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αποκλείει νέες φυτεύσεις άλλων ποικιλιών, ελληνικών ή ξένων που βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας στην περιοχή μας: ήδη καλλιεργείται εδώ και χρόνια η ποικιλία Chardonnay, ενώ πρόσφατα έχουν προστεθεί στο πορτφόλιο του οινοποιείου οι ποικιλίες Μερλό, Τραμίνερ και Κολλινιάτικο – μια παλαιά ποικιλία της Μαντινείας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Όλοι οι αμπελώνες του Κτήματος ακολουθούν τα πρότυπα βιολογικής γεωργίας και τα κρασιά που παράγονται από τα αμπελοτόπια πιστοποιούνται από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.    

Πέρα από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, το οινοποιείο έχει χρόνιες σταθερές συνεργασίες με παραγωγούς σταφυλιών τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μαντινείας όσο και με γειτονικούς νομούς. Από την Αχαΐα προμηθεύεται το Μοσχάτο Ρίου (ποικιλία συνυφασμένη με την περιοχή) και από τη Νεμέα το Αγιωργίτικο, μια πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία που οινοποιείται, ωριμάζει και παλαιώνει στο οινοποιείο μας.

Logo

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Δυστυχώς δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να δεις το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας

Logo

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Για να συνεχίσεις πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών.